Stel je kid(s) centraal in het ouderschapsplan

Geef kids een zorgeloze toekomst.

Moeders | Vaders

Als ouders gaan scheiden en ex-partners worden, is het opstellen van een ouderschapsplan “verplicht”. De rechter moet dat ouderschapsplan goedkeuren, maar wat vinden de kinderen er eigenlijk zelf van?

“Het is een chaos in m’n hoofd. Hoe gaan we het na de scheiding allemaal doen zodat onze kinderen er zo min mogelijk onder lijden?” Zegt een bezorgde moeder als zij en haar partner bij ons aan tafel zitten. Deze bezorgdheid is heel begrijpelijk en zien we vaak terugkomen. Een (echt)scheiding is niet alleen voor partners een levensgebeurtenis, dat is het ook voor de kinderen. Jaarlijks maken ongeveer 70.000 thuiswonende kinderen mee dat hun ouders uit elkaar gaan. En dat is best veel. 

Ouderschapsplan is “verplicht”

Als je gaat scheiden en je hebt minderjarige kinderen dan stel je een ouderschapsplan op. Dit is sinds 2009 verplicht. In het ouderschapsplan komen alle afspraken over jullie minderjarige kinderen, zoals wanneer ze bij welke ouder verblijven, hoe jullie elkaar informeren, hoe de kosten van de kinderen verdeeld worden, de verjaardagen, etc. Jullie maken deze afspraken samen. Dat is belangrijk, want het ouderschapsplan moet werkbaar zijn voor jullie allemaal. Soms lukt het niet om het er samen rustig voor te gaan zitten omdat de onderlinge strijd nog te zwaar weegt en er een complexe situatie is ontstaan. Soms is er in de relatie teveel voorgevallen (denk bijvoorbeeld aan huiselijk geweld) waardoor de ene of de andere ouder (of beiden) niet met elkaar in gesprek wensen te gaan, dan biedt parallel ouderschap mogelijk een oplossing.

De stem van het kind in een ouderschapsplan

Bij Kids Centraal vinden wij dat de stem van het kind gehoord dient te worden. Door onze jarenlange ervaring weten wij wat kinderen belangrijk vinden tijdens en na de scheiding. Wij zijn gespecialiseerd in scheidingen waar ouders en/of kinderen met HSP, PTSS, ADHD, PDD-NOS, ODD of een andere vorm van Autisme bij betrokken zijn. In het ouderschapsplan wordt hier rekening mee gehouden. Maar de ex-partners zijn zelf degenen die bepalen wat het beste bij de kids aansluit in het ouderschapsplan. Wij helpen en zijn er om te ondersteunen bij de kids centraal te zetten. 

Zeer compleet en uitgebreid ouderschapsplan

Dankzij ons zeer compleet en uitgebreid ouderschapsplan, kunnen de meeste valkuilen voorkomen worden en komt er een ouderschapsplan waarmee het systeem, niet alleen nu, maar ook in de toekomst op terug kan vallen. Wij brengen onderwerpen ter sprake zoals: de komst van een eventuele nieuwe partner (stief) of wat als je kind niet meer naar zijn/haar pappa of mamma wil gaan? Waar de meeste niet door durven te vragen op dit soort onderwerpen, doen wij dat wel. Juist omdat we weten dat deze onderwerpen belangrijk zijn voor kids. 

Wederzijds respect

Bij Kids Centraal gaan we nog een stap verder. Wederzijds respect tussen ex-partners, is minstens zo belangrijk. We weten dat kids, hoe jong ze ook zijn, de spanningen tussen hun pappa en mamma vlekkeloos aanvoelen. Dat er spanningen zijn, is heel begrijpelijk. Daar is vaak ondersteuning bij nodig. De mensen bij ons aan tafel, geven aan dat het ouderschapsplan rust in het gezin heeft gebracht. Het weten waar je aan toe bent na de scheiding brengt overzicht, duidelijkheid en rust. En dat is niet alleen belangrijk voor jezelf om verder te kunnen, maar vooral voor de kids een hele verademing.