
Moeders| Vaders
Als ouders gaan scheiden en zij hebben minderjarige kinderen, is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. De rechter moet dat ouderschapsplan vervolgens goedkeuren, maar wat vinden de kinderen er eigenlijk zelf van?
“Het is een chaos in m’n hoofd. Hoe gaan we het na de scheiding allemaal doen zodat onze kinderen er zo min mogelijk onder lijden?” Zegt een bezorgde moeder als zij en haar partner bij mij aan tafel zitten. Deze bezorgdheid is heel begrijpelijk en zien we vaker. Een scheiding is niet alleen voor partners een levensgebeurtenis, dit is het ook voor de kinderen. Jaarlijks maken ongeveer 70.000 thuiswonende kinderen mee dat hun ouders uit elkaar gaan. En dat is best veel.
Ouderschapsplan is verplicht
Als je gaat scheiden en je hebt minderjarige kinderen dan stel je een ouderschapsplan op. Dit is sinds 2009 verplicht. In het ouderschapsplan komen alle afspraken over jullie minderjarige kinderen, zoals wanneer ze bij welke ouder verblijven, hoe jullie elkaar informeren, hoe de kosten van de kinderen verdeeld worden, de verjaardagen, etc. Jullie maken deze afspraken samen. Dat is belangrijk, want het ouderschapsplan moet werkbaar zijn voor jullie allemaal.
De kinderstem bij een ouderschapsplan
Bij Zorgzaam Scheiden vinden wij dat de kinderstem gehoord moet worden. Door onze jarenlange ervaring weten we wat kinderen belangrijk vinden tijdens en na de scheiding. We zijn gespecialiseerd in scheidingen waar ouders en/of kinderen met HSP, PTSS, ADHD, PDD-NOS, ODD of een andere vorm van Autisme bij betrokken zijn. In het ouderschapsplan wordt hier rekening mee gehouden. Maar jullie zijn zelf de expert van jullie kinderen en jullie bepalen wat het beste bij ze aansluit in het ouderschapsplan. We helpen en zijn er om de kinderen centraal te zetten.
Zeer compleet en uitgebreid ouderschapsplan
Dankzij ons zeer compleet en uitgebreid ouderschapsplan, kunnen jullie de meeste valkuilen voorkomen en hebben jullie een ouderschapsplan waarmee jullie niet alleen nu, maar ook in de toekomst op terug kunnen vallen. Wij brengen onderwerpen ter sprake zoals: de komst van een nieuwe partner of wat als je kind niet meer naar papa of mama wil gaan. Waar de meeste niet door durven te vragen op dit soort onderwerpen, doen wij dat bij Zorgzaam Scheiden wel. Juist omdat we weten dat deze onderwerpen belangrijk zijn voor kinderen.
Belangrijke basis
Helpt dit om ervoor te zorgen dat de kinderen zo min mogelijk lijden onder de scheiding? Ja, zeker. Een ouderschapsplan met werkbare afspraken waar jullie samen achterstaan is een belangrijke basis. Natuurlijk is het vervolgens belangrijk om je daadwerkelijk aan de afspraken te houden die in het ouderschapsplan staan.
Wederzijds respect
Bij Zorgzaam Scheiden gaan we nog een stap verder. Wederzijds respect tussen ouders, is minstens zo belangrijk. We weten dat kinderen, hoe jong ze ook zijn, de spanningen tussen ouders vlekkeloos aanvoelen. Dat er spanningen zijn, is heel begrijpelijk. Daar is vaak ondersteuning in nodig. De mensen bij ons aan tafel, geven aan dat het ouderschapsplan rust in het gezin heeft gebracht. Het weten waar je aan toe bent na de scheiding brengt overzicht en rust. En dat is niet alleen belangrijk voor jezelf om verder te kunnen, maar ook voor jullie kinderen.